image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

SZCZEGÓŁY PROJEKTU

  • Miejsce: Waiblingen, Niemcy
  • Powierzchnia: 38m2
  • Data projektu/realizacji: 08.2020/12.2020
  • Styl: Skandynawski, minimalistyczny

Wielka przestrzeń - dużo wyzwań

Pomieszczenie do zaprojektowania było spore, a wymagania inwestorów – duże. Przede wszystkim zależało im na intymnym, przytulnym, ale jednocześnie funkcjonalnym wnętrzu. Największym marzeniem była nowoczesna sofa, która składała się z dwóch części. Każda z nich mogła się swobodnie obracać wokół własnej osi oraz miała regulowane oparcie. Ze względu na swoje gabaryty i przeznaczenie zajęła centralną część sypialni.

Wielkie okna zamieniliśmy na nieotwieralne „obrazy” w drewnianej ramie, a drzwi tarasowe zyskały nowy wymiar dzięki szerokiemu podestowi z podświetlanym stopniem. Na podwyższeniu znalazł miejsce dodatkowy kącik do relaksu z książką lub lampką wina. Drugą stronę drewnianego podestu wieńczy minimalistyczny kominek.

Łóżko – główny sprawca zamieszania – znalazło swoje miejsce w intymnym kąciku między garderobą a oknem. Od okna oddzieliła go ażurowa ścianka wykonana z drewnianych desek ustawionych pod kątem, dzięki czemu zachowaliśmy dopływ światła dziennego, ale odgrodziliśmy miejsce do spania.

Podłoga została wyłożona miękką wykładziną dywanową i przez to obszerne pomieszczenie nabrało kameralnego, domowego charakteru.